Siera gatavošana Karpatos pēc sentēvu metodēm

Daudzviet Ukrainas Karpatos sieru gatavo vēl pēc sentēvu metodēm un viss notiek autentiskos apstākļos kā pirms vairākiem simtiem gadu. Vairāki ciema lopu audzētāji savas govis un aitas uztic konkrētiem ganiem, kuri tās vasaras mēnešos ņem savā aizgādībā — ved uz kalnu pļavām [ukraiņu valodā «polonina»], kur tās gana un no piena gatavo trīs veidu sierus: brinzu, vurdu un budz.

Ganu būdiņa kalnu pļavā:

Idilliskā govs uz kalnu fona:

Piens, kas vēl tiks karsēts
:

Gatavais siers, kuru ieliek marlē, lai notecinātu


Kamēr jau gatavo sieru notecina, gans gatavo nākamo sieru. Šis process notiek nepārtraukti - visu diennakti

Viss, kā agrākos laikos:

Gans Vasja labprāt iedod pagaršot gatavo sieru:



Foto un teksts: Ella Valtmane, 2009. gada maija brauciena dalībniece

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru